Dans för Hälsa är en forskningsbaserad metod för att stärka psykisk hälsa hos unga och som används över hela landet däribland på Arboga kulturskola. Nu är vår ambition är att erbjuda en psykiskt hälsofrämjande verksamhet i hela Västmanland med länets kulturskolor som bas.
Med introduktionsträffen i november 2020 gick starten för att utveckla ett samarbete med Region Västmanland och Västmanlandsmusiken Dans. Hösten 2021 gick danspedagoger i länets samtliga kulturskolor, tillsammans med personal inom hälsofrämjande verksamheter för ungdomar utbildning i dans för hälsa som innefattar såväl pedagogiska övningar som goda exempel på hur man i andra delar av Sverige startat verksamhet i samverkan mellan region, kommun, elevhälsa och kulturskola.
Dans för Hälsa riktar sig till
tonårstjejer som går i årskurs 8 på grundskolan till årskurs 3 på gymnasiet som behöver minska stress och må bättre. Vanligtvis återkommande besvär är:
• stress
• höga krav på sig själv
• trötthet, sömnbesvär
• nedstämdhet, oro
• ont i magen
• värk i huvudet/nacken/ryggen.
Se den starka filmen om Natasha, Jenny och Malin som berättar om hur psykisk ohälsa kan vara och om hur dansprojektet hjälpte dem >
Rekrytering
sker vanligtvis och företrädesvis via skolsköterska eller skolkurator som hjälper till att göra en ansökan.
Bakgrund
Dans för Hälsa är en forskningsbaserad insats utifrån studien Dansprojektet som visar att regelbunden kravlös dans ökar upplevelsen av hälsa och minskar flickors kroppsliga besvär som huvudvärk, magproblem och stressrelaterad psykisk ohälsa.
Läs mer om Dans för Hälsa här; www.dansforhalsa.se