Grundtanken är att unga dragspelare får möjlighet att träffas och att det blir en givande mötesplats. En hel dag för barn och ungdomar.

Festivalen och idén har projektledaren Irina Krjutjkova skapat tillsammans med eleverna i Västerås-föreningen ” PianoDrag”, och all planering har gjorts i samråd med Anita Agnas vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.
Ambitionen finns också att göra ett Lärarforum på söndag förmiddag den 24 april. Anmäl ditt intresse för detta i anmälan. Vi återkommer med tid och plats för detta Lärarforum. Där kan pedagoger samlas och ha intressanta utbyten om repertoar och arbetet med elever.
Vid ev frågor: accordionesco@gmail.com eller ring telefon 076- 569 48 11.
Arrangörer: RUM Distrikt Västmanland och Regional Kulturskola I Västmanland med stöd av Västmanlandmusiken, Västerås Kulturskola, Kulturens Bildningsverksamhet och Sveriges Dragspelares Riksförbund.
Det blir:
- Orkester/ensemblesamspel.
- Spännande föreläsning om dragspels/accordeons historia i Sverige.
- -Lunch/ middag tillsammans. Anmälda till hela Dragspelsdagen bjuds på lunch och middag i Konserthuset. Ange i anmälan vilken lunch som önskas och ev allergier: Pastasallad vegetarian, pastasallad kyckling, bulgarsallad vegetarian eller bulgarsallad kyckling.
- Möjlighet till enskilda lektioner.
- Pedagoger och workshopsledare är: Anita Agnas, Pasi Pasanen, Per Romin och Magnus Jonsson. Se presentationer om dessa längre ned på sidan.
- Länets elever vid de olika kulturskolorna som inte spelar detta instrument erbjuds att deltaga under ett pass för att få prova på att spela accordion/dragspel. Därefter kan de stanna för att lyssna på konserten. Förbeställning av plats på konserten genom anmälan – max 4 st per familj. Anmäl dig här för detta pass.
- En konsert på kvällen på Konserthuset, för allmänheten. Den unga artisten Leo Florin inleder konserten. Förbeställning av plats på konserten genom anmälan – max 4 st per familj.
Program
Lördag 23 april:
9.30 Samling. Västerås Konserthus Lilla sal. Fri deltagaravgift men anmälan måste ske senast 1 april.
10.00-12.15 Pass 1. Västerås Konserthus Lilla sal.
12.15-13.15 Lunch. Anmälda till hela Dragspelsdagen bjuds på lunch i Konserthuset. Ange i anmälan vilken lunch som önskas och ev allergier: Pastasallad vegetarian, pastasallad kyckling, bulgarsallad vegetarian eller bulgarsallad kyckling.
13.15-17.00 Pass 2. Västerås Konserthus Lilla sal.
17.00 Middag. Anmälda till hela Dragspelsdagen bjuds på pizzabitar. Ange i anmälan ev allergier.
Kl 17.30 Prova på. Västerås Konserthus Lilla sal. Dragspel är ett fantastiskt instrument. Det finns små instrument och man kan börja redan när man är 6-7 år gammal att lära sig att behärska detta mångsidiga instrument. Dragspelet kommer även till användning om du vill spela tango, folkmusik, jazz, klassiskt eller modernt. Alla ungdomar är välkomna att komma och prova på dragspel tillsammans med andra. Efter det avnjuta av en blandning med olika unga musikanter på dragspel. Det kommer finnas några instrument på plats men om du har ett eget instrument hemma och behöver lite råd och tips kring det, så får du gärna ta det med dig. Anmäl dig här för detta pass.
18.30 Konsert i Västerås Konserthus Lilla sal. Den unga artisten Leo Florin inleder konserten. Förbeställning av plats på konserten genom anmälan – max 4 st per familj. Fri entré men anmälan måste ske senast 1 april.
Praktisk information
Ort, plats och lokal för workshop och konsert: Västerås Konserthus Lilla sal. Adress: Kopparbergsvägen 1, Västerås. Medtag instrument och noter. Noter till anmälda delar resp kulturskolepedagog ut till sina elever i god tid före festivaldagen.
Transporter: Deltagare ordnar själva med transport
Lunch och middag: Anmälda till hela Dragspelsdagen bjuds på lunch och middag i Konserthuset.
Dokumentation: Dagen kommer att dokumenteras genom film och foto. För det behöver vi deltagande elever och föräldrars godkännade enligt gdpr. Blanketter delas ut av lärare.
Anmälan: Anmälan till festivaldagen och konsert sker genom digital anmälan på denna sida. Varje elev och lärare anmäler sig var och en för sig. Biljetter till konserten genom anmälan – max 4 st per familj. Sista anmälningsdatum är 1 april:
Covidsäkrat evenemang: Vi följer rådande restriktioner och rekommendationer för att hindra smittspridning av Covid-19. Det är viktigt att personer med symptom stannar hemma.
Dessa pedagoger och workshopsledare medverkar under dagen:

Anita Agnas
Accordeonist & pianist, utbildad vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn för Mogens Ellegaard och Lars Holm. Anita undervisar accordeonister vid Musikhögskolan i Stockholm, samt ackompanjerar och undervisar i piano vid Musikkonservatoriet i Falun. Anita har spelat accordeon i många olika sammanhang, allt ifrån opera och balett vid Kungliga Operan till musik för julkalendern (Tomtemaskinen/Pettson & Findus med musik av Sven-David Sandström), solokonserter och framför allt kammarmusik. Anita är även initiativtagare till och ledare för Accordeonfestivalen vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm.

Per Romin
Per Romin började spela dragspel hösten 1971, 1973 även kontrabas. 1985 började Romin att studera kontrabas på musikerlinjen vid Musikhögskolan i Stockholm. Han har arbetat professionellt som bassist vid bl.a kgl.Hovkapellet och i Radiosymfonikerna i Stockholm. År 2000 erhöll Per, Gösta Taubes Taubestipendium för sitt arbete med att sprida Evert Taubes musik. År 2001 erhöll han en silvermedalj vid Dragspels-SM i Kramfors och år 2002 erhöll Per, två Bronsmedaljer vid Dragspels-SM i Kramfors. Romin är spelledare för Accordion Club, Stockholm och också dirigent och ledare för Colleguim musicums stråkorkester i Sollentuna. Sedan 2019 är Per Romin ordförande i Sveriges Dragspelares Riksförbund.

Pasi Pasanen
Pasi Pasanen 47 år. Utbildad på Musikhögskolan Ingesund 96-02. Arbetar om accordionpedagog och musikpedagog på Sundsta-Älvkullens Gymnasiskola i Karlstad. Frilansmusiker som även spelar i olika band, alltifrån jazz, folkmusik, klassisk och underhållningsmusik. Flitigt anlitad som lärare vid accordion/dragspelskurser runt om i Sverige.

Magnus Jonsson
Magnus Jonsson är utbildad vid musikhögskolan i Malmö och tog examen 2003 med accordeon som huvudinstrument. Huvudlärare under utbildningen har varit Lars Holm. Nu arbetar Magnus som accordeon och ensemblepedagog på Malmö kulturskola. Utöver det så frilansar han som musiker i flera konstellationer och genrer och som pedagog på olika kurser och läger. Magnus har bl.a. tilldelats stipendier ur såväl Andrew Walters som Albin Hagströms minnesfonder.
Gästartist på konserten är Leo Florin

Leo Florin, född 2003, har sedan han började spela accordeon vid sju års ålder haft stora framgångar med en rad förstapriser och utmärkelser i prestigefulla internationella tävlingar i länder som Tjeckien, Ryssland, Tyskland, Frankrike, Kina och Italien. Bland hundratals konserter i Sverige och utomlands finns bl. a. medverkan i H.M. Kung Carl Gustafs 70-årsdag och ”The World ?s Children ?s Prize” med H.M. Drottning Silvias närvaro och många framträdanden på de främsta musikaliska scenerna, såsom Berwaldhallen, Konserthuset, Musikaliska, Drottningholms slott och Riddarhuset. Han har också gett ut en CD och gjort flera inspelningar i TV. 2016 blev Leo tilldelad utmärkelsen “Årets dragspelare” av Sveriges Dragspelares Riksförbund. Idag studerar Leo på Lilla Akademiens Musikgymnasium och på Concervatoire Rayonnement Regional de Paris, i Paris för professor Max Bonnay, men han har också tagit masterclasses med celebra professorer från hela världen, bl.a. Oleg Sharov, Ryssland, Iosif Purits, Storbrittanien och Giorgio Dellarole, Italien.